Directe omgeving

een interessant en afwisselend gebied met veel leuke mogelijkheden

Boirs / Bassenge

Sjetootje Jekervallei ligt op de grens van Boirs en Roclenge-sur-Geer (voor de Vlamingen Rukkelingen-aan-de-Jeker). Deze beide dorpjes zijn onderdeel van de gemeente Bassenge (voor de Vlamingen Bitsingen). Bassenge is een verzameling van dorpjes die als een lint langs de Jeker liggen. 

Het dorpsplein van Roclenge-sur-Geer is op 5 minuten loopafstand en herbergt een charmant gemeentehuis dat af en toe ook nog dienst doet voor bruiloften. Hier vindt u ook de plaatselijke bakker die  heerlijke broodjes en vlaaien verkoopt. 

Dit pleintje vormt  knooppunt 407 in het Belgische fietsroute netwerk. Het is ook een van de startpunten van de diverse wandelingen in het Jeker en Maas gebied .

Boirs ligt in het Noordelijkste deel van de provincie Luik  en op de grens tussen Wallonie en Vlaanderen.  

Noord Westelijk  ligt Belgisch  Limburg , regio Haspengouw, die gekenmerkt wordt door een glooiend landschap met landerijen, kastelen, statige heren- boerderijen en de historische stad Tongeren

Oostelijk ligt het mooie maar toeristische Voerstreek en noordelijk ligt Nederlands Limburg en Maastricht.  

Leuke bezienswaardigheden

Tour d'Eben-Ezer

Robert Garced bouwde deze fantastische toren met haar indrukwekkende sculpturen in de jaren 60 van de vorige eeuw, te midden van een onbewoond gebied dat uitkijkt op de Jekervallei. De toren is te bezichtigen en hier vindt u ook het Silex Museum.

Fort Eben-Emael

Sterker dan de Franse “Maginotlinie” en de Duitse “Westwall”: dat was het beeld van het fort Eben-Emael in 1939. Het werd echter in Mei 1940 door een list in 30 uur door de Duitsers ingenomen. Rondleiding met een gids.

Klein Lourdes

Op een goede kilometer van het Sjetootje vindt u klein Lourdes uit 1890.  Tot aan de taalgrensbepaling van 8 november 1962 was Bassenge (Bitsingen in het Nederlands) het belangrijkste bedevaartsoord van Zuid-Limburg. Recent is "Petit Lourdes" weer in oude glorie hersteld.

Voor heerlijke wijnen hoeft u niet verder naar het zuiden

De Apostelhoeve   (Maastricht)

De Nederlandse wijntraditie, die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maakte na de Middeleeuwen allengs plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvig­heid. Tot in 1970 de eerste wijnstokken terug­keerden op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht. Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes op de Louwberg, troont Nederlands oudste en grootste wijndomein, De Apostel­hoeve. U bent er welkom voor een rondleiding en een wijn proeverij

Wijnkasteel Genoels-Elderen   (Riemst)

Wijnkasteel Genoels-Elderen is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in het land en verwelkomt jaarlijks 15000 bezoekers. Deskundige gidsen leiden U door het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13de eeuwse wijnkelders.

Hoeve Nekum   (Maastricht)

Vlakbij Maastricht, in het schitterende Jekerdal, ligt het monumentale wijngoed Hoeve Nekum. Deze hoeve wordt sinds 1934 bewoond door de familie Bollen. Sinds 1988 staan er wijnstokken op de landerijen van Hoeve Nekum.

Van de geoogste druiven worden met de modernste techniek witte en rode wijnen gemaakt, die bij diverse keuringen prijzen gewonnen hebben. U bent er welkom voor een rondleiding en een wijn proeverij

Mergelgroeven, kolenmijnen, kazematten

ook onder de grond genoeg te beleven

de Jezuïetenberg

10 km van 't Sjetootje, vlakbij Maastricht bevindt zich één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. De ontginning van deze groeve vond plaats in de periode 1704 en 1880.

 Dat zich in het gangenstelsel nu een onderaards museum bevindt, is te danken aan de Paters Jezuïeten uit Maastricht. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde op hun vrije woensdagmiddag de groeve in om er ontspanning te zoeken na de studie.

Blegny-mine

Gelegen tussen Luik en Maastricht, is Blegny-Mijn één van de vier authentieke koolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegangelijk zijn voor de bezoekers. 

Daal af met de liftkooi naar een andere wereld. Je krijgt een voorstelling over het gebruik van de machines en de ondergrondse uitrustingen. Je verneemt alles over het dagelijkse leven van de "koempels", hun vreugde, hun zorgen, hun angsten en hun werkomstandigheden.

Maastricht Underground

Maastricht Underground is de verzamelnaam voor alles wat er te doen en te beleven is in Fort Sint Pieter, Grotten Noord, Grotten Zonneberg en de Kazematten.

Beleef Maastricht Underground en stap terug in de tijd, treed het donker tegemoet of laat je fantasie de vrije loop als je de verhalen hoort die Maastricht Underground herbergt. Zowel voor een individuele rondleiding als een groepsactiviteit ben je hier aan het juiste adres. Ook zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Let op: Durf en fantasie zijn vereist!

en natuurlijk de steden

Luik, Maastricht, Tongeren